Mijn zelfgebouwde studio geeft me vrijheid

De Ondernemer / Foto: Eva Plevier / 17 mei 2024

Ze is de stem achter de campagnes van onder andere SkyShowtime, NPO 3FM, Swiss Sense en Action. Als zelfstandig stemactrice, voice-over, performer en zangeres is Deborah de Groot niet in een hokje te stoppen. Of toch wel? In haar eigen Amsterdamse appartement bouwde ze een multifunctionele audio-booth waarmee ze zowel haar commerciële klussen als haar muziek gestalte geeft.

Haar zelfgebouwde studio in de Amsterdamse Pijp wisselt Deborah af met haar portable audio-set die ze meeneemt op haar vele reizen naar Texas, Ibiza, Los Angeles en Kaapstad. Het stelt haar in staat om in elke uithoek van de wereld haar werk te kunnen doen.

,,Die vrijheid werkt voor mij enorm inspirerend, ik haal er kracht uit. Van een kantoorbaan zou ik doodongelukkig worden. Ik ben een creatief, ik heb die autonomie nodig om mijn werk met plezier te kunnen doen.”

Ondernemen in de creatieve business

Deborah, de jongste telg uit een groot, creatief gezin, stond als jong meisje al op het podium. Ze volgde een theateropleiding aan het conservatorium en een master Popmuziek & Songwriting, waarna haar carrière in het theater en in de studio begon.

Ik kwam er vrij snel achter dat ik met mijn carrière meer succes zou boeken wanneer ik dat als zelfstandig ondernemer deed. Dat ondernemerschap heeft er overigens altijd al in gezeten. Zélf iets opbouwen en zien dat het lukt geeft me een megadrive.”

Terwijl ze op het punt stond om haar eerste album als Americana artiest te lanceren, brak de coronacrisis uit. De theaters en podia sloten hun deuren, projecten werden ‘on hold’ gezet. Een onzekere periode, die Deborah aangreep om verandering aan te brengen in haar business.

Ik had al enige ervaring in het stemmenwerk en tijdens de lockdown is dat balletje opnieuw gaan rollen. Ik had de juiste apparatuur in huis en werd steeds vaker geboekt als voice-over.”

Volgens mij is het niet zo’n gek idee om hier mijn business van te maken’, bedacht Deborah zich. Ze besloot te investeren in een audiostudio aan huis. Haar walk in closet transformeerde ze naar een professionele audio booth. Toen bestaande (en nieuwe klanten) daar lucht van kregen, was de geest uit de fles. ,,Dat ik mijn eigen studio had was voor opdrachtgevers superefficiënt. Ik hoefde geen afspraken te maken op locatie en kon supersnel klussen aanleveren van professionele kwaliteit.”

Als perfectionist pur sang liet Deborah niets aan het toeval over. Haar studio moest voorzien zijn van de meest professionele tools en technologie. Een flinke investering, die zich al snel goed uitbetaalde.

Ik heb veel vakgenoten en technici gesproken, gekeken hoe andere professionele studio’s waren ingericht, waardoor ik steeds betere keuzes kon maken als het gaat om hard- en software. Zo gebruik ik speciale microfoons die aansluiten bij mijn stemgeluid en softwareprogramma’s waarmee ik audio professioneel kan bewerken en aanleveren bij mijn opdrachtgevers.

Vertrouwen en e-security waarborgen

Al snel meldden zich ook internationale opdrachtgevers. Waarmee mobiel, maar vooral veilig werken essentiële voorwaarden werden in Deborah’s business.

Ik kreeg te maken met gevoelige informatie en campagne-data die voor publicatie geheim moesten blijven. Om die reden werk ik met een stevig e-securitysysteem. Als ondernemer wil je je discretie en het vertrouwen van klanten waarborgen. Bovendien zorgen deze systemen ervoor dat ik van verzekerd ben dat opgeslagen audiobestanden niet verloren gaan.

Digital nomad

Vanuit haar eigen Amsterdamse studio schakelt Deborah geruisloos tussen de meest uiteenlopende opdrachtgevers en stemopnames en onderhoud ze internationaal klantcontact aan haar keukentafel. Ondertussen staat er voor deze digital nomad weer een nieuwe reis op de agenda. Een tripje naar Ibiza, waar ze bij aankomst haar werk moeiteloos weer oppakt.

Ik heb geïnvesteerd in een professionele travel-set, die ik altijd meeneem als ik op reis ga. Deze bestaat uit een laptop met interface, een statief, kabels, een geavanceerde microfoon en software waarmee ik achtergrondgeluiden kan wegfilteren en opnames kan editen. Dat is cruciaal, zeker als je op reis bent en minder controle hebt over je omgeving. Zo ben ik ooit mijn set vergeten, waardoor ik op een hotelkamer in New Mexico onder het dekbed ben gaan liggen om een geluidsdichte audio-opname te maken.

Het zou enorm fijn zijn om alles in één lichtgewicht device te hebben. Of een AI-gestuurde microfoon die automatisch achtergrondgeluiden weg filtert, waardoor ik minder zelf hoef te editen.

Nieuwe technologie zoals AI juicht ze toe. Het geeft haar de vrijheid die ze nodig heeft, maar óók een stukje onzekerheid, vertelt ze. AI-technologie maakt het inmiddels mogelijk om menselijke stemmen na te bootsen en AI-gecreëerde muziek te ontwikkelen, waardoor het beroep van stemacteurs onder spanning komt te staan.

AI-technologie: een kracht, maar ook een bedreiging. Je ziet steeds vaker dat bedrijven een stem ‘kopen’. Met een set van ingesproken klanken kunnen ze een spreker volledig nabootsen en alles laten zeggen. Dat vind ik een beetje eng. Als ‘eigenaar’ van zo’n stem weet je niet wat ze met je van plan zijn. Ze kunnen je stem inzetten voor allerhande propaganda en doeleinden waar je zelf helemaal niet achterstaat. Dat baart me zorgen.

Maar Deborah zou Deborah niet zijn als ze ook hierin een uitdaging ziet. Als performer en zangeres weet ze als geen ander wat een échte menselijke stem en (live)muziek met mensen kan doen.

Laten we nieuwe technologieën zoals AI en ChatGPT vooral omarmen, maar de persoonlijke en de intermenselijke kracht niet laten liggen. Er is niets mooier dan op een podium staan, de zaal meekrijgen en contact maken met het publiek. Dat is zoiets krachtigs en niet in te wisselen door een AI-gestuurde ervaring.

Ze pakt een gitaar, speelt een akkoordenschemaatje die ze direct opneemt. ‘Soms schiet me ineens een melodie te binnen die ik wil bewaren voor een later moment. Inmiddels heb ik een volledige digitale sound-bibliotheek opgebouwd.’

Weer zo’n handig tooltje, waarmee Deborah (artiestennaam Deborah Parlor) de basis legt voor een nieuwe country- en Americananummers. Ze grinnikt: ,,Ik ben een soort reizende muziekhippie met een vleug tech-nerdiness.”